Shellac (USA), support: Amavo (IT)

|
Shellac (USA), support: Amavo (IT)
Datum: 
Sobota 18. Květen 2013 - Sobota 27. Duben 2024
Město: 
Praha
Místo: 
Divadlo Dobeška
Začátek: 
19:00
Cena: 
400 Kč

Jestli existuje na světe kapela, která jde neochvějně svojí vlastní cestou, okázale ignoruje všechna pravidla hudebního průmyslu a místo toho určuje svoje vlastní, a současně ovlivňuje hudební scénu jako málokdo jiný, jsou to Shellac (of North America) z Chicaga.

Steve Albini (dříve Big Black a Rapeman), Bob Weston (současně hraje s Mission of Burma) a Todd Trainer nepoužívají žádná velká slova a vlastně proti ničemu ani nebojují: „Chceme jen pokrýt naše náklady, chovat se férově k promotérům a lidem, kteří nám pomáhají, a udržet to celé v tak malých rozměrech, aby to šlo zvládnout.“ Přesto (nebo právě proto) působí jako naprosté zjevení – nikdy se neprosili o recenze svých desek, nikdy nepouštěli nikoho zdarma na koncert, i když by jim mohl pomoct v kariéře, je pro ně významné, aby vstupné na jejich koncerty nebylo předražené, ignorují zavedený model „nová deska – turné na podporu jejího prodeje“, desky chtějí vždy po koncertě prodávat publiku sami přímo z pódia. Není divu, že málokterá kapela má tak oddaný tábor fanoušků.

Za dvacet let existence vydali Shellac pouhá čtyři alba, všechny v legendárním chicagském vydavatelství Touch and Go, a tento rok by se mělo objevit další, na které jsme museli čekat více než pět let. Přesně v duchu zásad kapely vyjde neznámo kdy po současném evropském turné – anebo třeba až za rok. Jak říká Albini (jak známo velmi vyhledávaný zvukař, který pracoval s úctyhodnou řadou hudebníků od Nirvany přes PJ Harvey po Neurosis): „Chceme, abychom s publikem a se všemi navazovali obyčejné vztahy jako lidé, ne obchodní transakce.“

Shellac vystoupí v Praze 18. května 2013 v Divadle Dobeška od 19 hodin. Společně s nimi zahraje italské duo Amavo.

http://www.youtube.com/watch?v=bkyTK9tRgHs

http://www.youtube.com/watch?v=yE18Qr7xNnY

http://www.amavo.it

http://www.divadlodobeska.cz/

http://www.silver-rocket.org