Neurosis (USA), support: Terra Tenebrosa (SE)

|
Neurosis (USA), support: Terra Tenebrosa (SE)
Datum: 
Pondělí 1. Červenec 2013 - Neděle 28. Duben 2024
Město: 
Praha
Místo: 
Lucerna Music Bar
Začátek: 
20:00
Cena: 
480 / 580

Neurosis. Jediné slovo, jenž vydá za stovky řádek, oslavných článků i knih. Kapela, která měla na vývoj hudby stejně zásadní vliv jako ta nejslavnější jména z encyklopedie hard & heavy. Kvinteto charakterizované neústupností, trpělivostí, společnou vizí, nekompromisností a tvrdohlavostí. Neurosis loni vydali už své desáté album „Honor Found In Decay,“ které po čtyřech letech představí i v Praze: tentokrát v Lucerna Music Baru, kde jim budou předskakovat švédští Terra Tenebrosa (ex – Breach). Vstupenky jsou v předprodeji za 480 Kč, v den koncertu budou o 70 Kč dražší.

Kdyby existovala spravedlnost, každá tzv. „post metalová“ kapela současnosti by měla Neurosis odvádět povinný desátek. Byli to právě Neurosis, kteří do tvrdé hudby vnesli dominantní prvek masivní temnoty, zpomalených riffů, ale třeba i dokonalé propojení vizuální složky s hudebním obsahem. Historie Neurosis se začala psát v polovině osmdesátých let v Oaklandu, kdy ji založili Scott Kelly a Dave Edwardson. O dva roky později kapela v sestavě Steve Von Till (kytary, zpěv, perkuse), Dave Edwardson (baskytara, zpěv), Scott Kelly (baskytara, zpěv), Jason Roeder (bicí) a Noah Landis (klávesy, samply) debutovala albem „Pain of Mind“, od něhož se pak Neurosis odrazili k tak zásadním nahrávkám, jakými byly například desky „Through Silver In Blood“ (1996) nebo „Times Of Grace“ (1999). Kapela ale zůstává ve vrcholné formě i v současnosti, o čemž svědčí poslední nahrávky „Given To The Rising“ (2007) a již zmiňovaná „Honor Found In Decay“ (2012). Zatímco jejich epigoni ztrácejí dech a odpadávají, utrmáceni dlouhou cestou, Neurosis s přibývajícími roky jako by nabírali další a další strašlivou sílu.

Od roku 2009, kdy Neurosis ohromili zaplněný Palác Akropolis, se v Česku na svých sólových vystoupeních představili jak Scott Kelly (nejdříve Točník, pak kaple v Liběchově) tak Steve Von Till, nyní se bestie vrací kompletní...

Neurosis: http://www.neurosis.com/

Silver Rocket: www.silver-rocket.org

Lucerna Music Bar: http://lucerna.musicbar.cz/